Hozzávalók:
- fél kg sóskalevél
- 1 pohár tejföl
- 3dl tej
- 2 ek liszt
- só
- cukor
A sóskaleveleket megmossuk, a szárát és a vastagabb ereket kiszedjük. Beletesszük egy lábasba és felengedjük vízzel, letakarva elkezdjük főzni. Amikor teljesen összeesett leszűrjük és a leszűrt sóskás levet félretesszük. A sóskát villával összetörjük, majd egy új lábasba helyezzük. Öntünk rá egy picit a sóskás léből és visszatesszük főni. Elkészítjük a habarást: a tejfölt két kanál liszttel simára keverjük, és hozzákeverjük a tejet. A sóskát felöntjük a habarással. Sóval, cukorral ízesítjük. Ha túl "gyengének" találjuk az ízét a félretett sóskaléből lehet hozzá még önteni. Ez mamám ősrégi receptje, nem a szokásos olajon párolós változat, sokkal lágyabb íze van és hígabb is, én ezen nőttem fel és imádom :)
Lábatlan tyúk
Honnan kapta a nevét a lábatlan tyúk? Borsodban hagyományos vasárnapi ebéd a húsleves benne főtt egész, töltött csirkével. A töltelék nagyon a csirkéhez kötődik abban a régióban, ezért ha "tyúk" nélkül készítik lábatlannak hívják.
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 3 tojás
- 1 újhagyma szárastól
- 1 kk só
- bors
- 1kk delikát
- petrezselyem
- 1tk zsír
- liszt
A kenyeret egy tál vizbe áztatjuk. Kiszedjük és kinyomkodjuk belőle a vizet. Villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a felvágott újhagymát szárastól, a felaprított petrezselymet, fűszereket, zsírt, végül annyi lisztet, hogy olyan állaga legyen, mint a tócsninak. Olajon mindkét oldalát megsütjük.
Jó étvágyat!